World Chess Championships

Verdensmesterskapet i sjakk spilles som en konkurranse mellom to spillere. Det har blitt arrangert sjakkturneringer med flere spillere for å kåre en verdensmester, og FIDE har også prøvd seg med cupturneringer, men de har gått tilbake til konseptet med en tvekamp. I stedet arrangeres det kandidatturnering for å avgjøre hvem som skal møte den regjerende verdensmesteren.

VM i sjakk har vært spilt siden 1886. I starten bestemte spillerne selv hvem som skulle møtes. Den regjerende verdensmesteren fikk velge motstander, men reglene ble endret i 1948. Da tok det internasjonale sjakkforbundet FIDE over ansvaret for verdensmesterskapet, og innførte turneringer for å velge motspiller til den regjerende mesteren. I perioden 1993 til 2005 ble det arrangert to ulike verdensmesterskap, men fra og med 2006 ble man enige om å bare arrangere ett verdensmesterskap. VM avgjøres ved at spillerne spiller inntil 12 partier. Dersom det blir uavgjort etter 12 partier, spilles ekstrapartier fram til en vinner er kåret.

I tillegg til verdensmesterskapet for menn, arrangeres det også et VM for kvinner, og turneringer for juniorer under 20 år, og senioren (over 60 for menn, over 50 for kvinner). Forrige VM for menn var i 2013, neste VM er i november 2014.