Store sjakkmestere

Den høyeste tittelen man kan få som sjakkspiller er stormester i sjakk. Dette er en tittel som man får av Verdenssjakkforbundet, FIDE, og det ligger sterke kriterier under tildelingen av denne tittelen. I dag er det 13 stormestere i sjakk i Norge, hvorav to av dem fikk tittelen i 2016.

Chess Player

Kriteriene som ligger for utdeling av tittelen som stormester er helt klare. Man skal ha scoret et forhåndsbestemt antall poeng mot en motstander, hvor poengsummen er basert på motstanderens styrke, tre ganger. Dette er det man kaller stormesternormer. Man skal også på et tidspunkt ha hatt en Elo-rating på mer enn 2500. Elo er et ratingsystem som gis ut av sjakkforbundet i Norge, og som gis ut av FIDE internasjonalt.

Når man har fått tittelen som stormester i sjakk, så er det en tittel man holder for livstid. De aller mest kjente sjakkspillerne gjennom tidene har vært fra Øst-Europa eller Russland. Mest kjent er blant andre Anatolij Karpov, Vladimir Kramnik og Boris Spasskij. En annen nasjon som har gjort det stort i sjakk, er India. Den mest kjente spilleren er Viswanathan Anand som har spilt mange kamper mot Magnus Carlsen, og som har lenge kjempet i toppen som verdens beste spiller.