Sjakkspill og nettspill – har de noe til felles?

Mennesket har spilt spill i tusenvis av år, trolig helt tilbake i steinalderen, da steinaldermenneskene tok i bruk provisoriske terninger. Sjakken er også ett av de spillene som har lengst historie, og som utviklet seg fra det indiske spillet chaturanga, som kanskje er mer enn 2000 år gammelt. Man vet ikke nøyaktig når de første formene for sjakk oppsto, men man antar at det var ved begynnelsen av vår tidsregning.

Chess Poker Online Spill

Sjakken er dermed forløperen til mange av dagens brettspill, og kanskje har det faktisk også vært med på å utvikle de aller mest moderne utgavene av spill som brukes som underholdning i våre dager. Det kan kanskje synes rart at sjakk har vært med på å påvirke slotsmaskiner og poker, men noen av elementene som er felles, er for eksempel spillenes underholdningsverdi.

Brettspillene ble først utviklet da det oppsto en overklasse som hadde tid og behov for underholdning. I alle tider har spill som har blitt utviklet, hatt utgangspunkt i tiden hvor de har oppstått. De første brettspillene – også sjakk – handlet om en kamp mellom to parter, gjerne en eller annen form for krigsspill.

Etter hvert utviklet også kortspillene seg, og mange av dem har de samme elementene som i sjakk, der kongen og dronningen spiller to av hovedrollene. Dagens moderne kortspillutgaver (der noen av dem har overlevd i uminnelige tider, for eksempel poker), har fortsatt bevart mange av reglene og formene som da de oppsto.

Med utgangspunkt i kortspill og poker, ble også de første slotsmaskinene utviklet. De første slotsmaskinene hadde opptil 50 symboler, akkurat som en kortstokk. Dagens moderne slotsutgaver har utviklet seg fra disse, og kanskje – om ikke terningene og sjakkspillet ble oppfunnet for hundrevis, ja kanskje mer enn et par tusen år siden – så hadde vi ikke hatt enarmede banditter og moderne slotsspill på nett heller.