Norway Chess 2014

Norway Chess 2014 ble arrangert i Stavanger mellom 2. og 13.juni. Det ble konkurrert både i lynsjakk og vanlig sjakk, og det var også en egen skoleturnering og en kjendisturnering. Førstepremien var på 100 000 kroner. Turneringen ble arrangert for andre gang i 2014, så dette er en relativt ny sjakkturnering.

Ti spillere deltok i hovedturneringen, blant dem de to norske spillerne Magnus Carlsen og Simen Agdestein. De andre deltakerne var Levin Aronian fra Armenia, Alexander Grischuk, Vladimir Topalov, Sergej Karjakin og Peter Svidler fra Russland, Fabiano Caruana fra Italia, Veselin Topalov fra Bulgaria og Anish Giri fra Nederland. Hele sju av spillerne er blant de ti best rankede i verden, mens Peter Svidler og Anish Giri er rangert som nummer 13 og 14 i verden. Simen Agdestein er rangert som nummer 160. Dermed var dette en av verdens sterkeste turneringsfelt.

Magnus Carlsen sikret seg seieren i lynsjakk under årets turnering, mens det var russiske Sergej Karjakin som vant hovedturneringen. Magnus Carlsen endte på andreplass i hovedturneringen. I skoleturneringen deltok flere hundre skolebarn, mens kjendisturneringen var et trekkplaster for å lokke enda flere tilskuere. Det ble også gitt sjakkundervisning til 1200 barn, for å øke interessen for spillet.